Applications, system, synaptic package manager laat toe om software bij te installeren. Daarmee kan echter het Linutop systeem “beschadigd” worden. Bv Amarok aankruisen levert een hele hoop “dependencies” op die mee ge¨installeerd worden. Daarna startte ik de Linutop terug op en kreeg een “Xubuntu” systeem met een foutmelding op de login; en mijn scherm werd niet meer juist herkend waardoor het daaropvolgende login scherm niet paste.
Zie elders voor het herstellen van een systeem (bv originele key insteken en download naar 2e key).
Comments Off
In een vorig artikel beschreef ik hoe een backup te maken van de linutop usb-stick die het systeem+software bevat. Maar het kan ook mis gaan; misschien heb je de oorspronkelijke usb-stick te veel gewijzigd, of is er een “hardware” probleem met de usb-stick. Door onbetrouwbare en niet-werkende backups, gemaakt vanop de systeem-usb-stick, kwam ik tot een alternatieve procedure.
Nieuwe “Systeem usb-stick” maken
Met weinig moeite kan je een nieuwe systeem-usb-stick maken. De procedure (die hier beschreven wordt), toont hoe je een eenvoudig programmaatje (newkey.sh) kan downloaden, dat zorgt voor een nieuwe usb-stick, gemaakt met het model van de website van linutop zelf. “newkey.sh” zorgt eigenlijk voor het starten van het hele proces; eerst wordt het echte programma gedownload, lusm-web , dat de gegevens voor de nieuwe usb-stick van een server op het internet afhaalt, en naar de nieuwe usb-stick overbrengt.
Als er een onderbreking is van de webverbinding, kan het proces terug opgestart worden met dat programma.
lusm-web moet draaien als root, dus starten met sudo lusm-web
Log: (more…)
Comments Off
Voor apparaten als Treo 650, 680, en Palm Centro die een volledig toetsenbord hebben is de verleiding groot om ermee in te loggen op je Linux servers. Daarvoor heb je een ssh nodig, en die bestaat; op de Deense Mochasoft site vind je een telnet/ssh client (rechtreekse download link naar de applicatie is prc):
Eventueel downloaden op een pc en overzetten met sync software of de SD card.
Je kan de software uittesten en je wordt met een boodschap er telkens bij het starten van het programma en bij het verbinden met een server aan herinnerd dat het de bedoeling is er 25 dollar voor te betalen.
Je kan een aantal hosts opgeven, er zijn keycombinations voorgedefinieerd (helaas ontbreekt de tab daar, wat juist heel makkelijk zou zijn voor key-completion bij het ingeven van command line commando’s *), je kan macro’s maken, enz.
* Tab kan toch: neem ESC op de snelkeys onderaan het scherm, dan menu/Edit/keyboard **, daar het tab symbool, en de done knop. Dikwijls is dat toch nog sneller dan typen, je kan ook underscores nemen daar, en misschien kan je er wel een macro voor maken.
** wat ook weer sneller kan met menu-k
Comments Off