noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

15/9/2008

Onverklaarbaar ip-adres

Filed under: General, Hardware — pinguim @ 12:02 am

Een computer geraakt op een dag niet meer op internet.  Waarom?

(de vreemdste oorzaak die ik zelf ooit tegenkwam)

Opstelling: laptop en 3 andere computers aangesloten op 10 mbit hub, waar ook een wireless access relay opzit.

De verbing “uplink” loopt naar een andere verdieping, waar een centrale 10/100 mbit switch staat.  De andere poorten zijn gevuld met computers, sommigen verbonden naar een hub, en er hangt ook een netwerkprinter op de switch.

De switch heeft een verbinding naar een NAS/DNS server, die op zijn beurt aan een adsl modem hangt.
Checks die ik deed:

  • de kabel: zit goed.  Kabel tussen toestel en hub vervangen door andere; geen verschil
  • ping naar het ip-adres van een ander toestel op het netwerk : ping 192.168.1.200 levert geen antwoord
  • Verder zoeken met ping levert met geen enkele computer contact. Ook niet met de gateway wat dan niet verwonderlijk is.
  • Computer zelf oorzaak?  Alle computers op dezelfde verdieping werken niet meer (geen netwerk).  Ze zitten allen op dezelfde hub.
  • wireless access werkt ook niet meer.  krijgt zijn verbinding via dezelfde hub.
  • Hub ok?  De hub werk op zich perfect; losgekoppeld van het netwerk en met enkele pc’s aangesloten getest.
  • Kabel van hub naar switch op verdieping lager ok? Vervangen door andere tijdelijke kabel, geen verschil.
  • Switch ok? De switch staat een verdieping lager.  De andere computers op dezelfde switch werken perfect.  Connectielichtjes branden normaal voor connectie en 10/100 snelheden.
  • Gateway ok; ja, computers in een ander buro die op dezelfde gateway zitten hebben internet.
  • Werkt DNS?  computers op verdieping eronder krijgen ip-adres; ook computers die afstonden.
  • IP-adres?  De computer krijgt wel een IP-adres, maar een dat niet in de range 192.168.1.xxx ligt.  Eigenaardig genoeg krijgt het een ip-adres in een totaal andere reeks.
  • Wie deelt dat ander IP-adres uit?  Is er een andere DNS server?  Eventueel ingebouwd in een ander apparaat?  Alle printers, wireless access apparaten, en zoveel mogelijk computers uitgezet.  Geen idee welk apparaat het ip-adres kan “veroorzaken”.
  • geforceerd adres instellen: als een normaal adres vast wordt ingesteld is er ook geen verbinding naar het internet, noch ping naar gateway.
  • Een laptop met als instelling DHCP krijgt het adres in de verkeerde range, en wordt zonder wijziging meegenomen naar de andere verdieping.  Daar wordt die op een vrije verbinding aangesloten en krijgt een adres in de normale IP range.  Nogmaal zonder uit te schakelen terug boven aangesloten op de hub, weer dezelfde verkeerde ip-adressering.
  • Ten einde raad de laptop beneden op de switch aangesloten: op de poort van de kabel die naar boven loopt uitgetrokken, en op die poort de laptop aangesloten.  Hij krijgt het beruchte foute adres… Op een of andere manier krijgt een computer op die poort dus het foute adres, het lijkt of die poort dat adres onthoudt…
  • switch herstart.  Poort getest; gewone dhcp toewijzing werkt terug.

Ik begrijp niet hoe een poort op een switch een ip-adres kan “onthouden” of blokkeren, één dat bovendien niet in de gebruikte range zit.

Ik herinner me wel dat even voordien een mogelijk defecte switch is geprobeerd als vervanging van de hub, maar omdat die niet werkte (uplink niet herkend) werd de hub teruggezet.

16/3/2008

Software bij-installeren op Linutop: Xubuntu?

Filed under: Hardware — wig @ 12:52 am

Applications, system, synaptic package manager laat toe om software bij te installeren. Daarmee kan echter het Linutop systeem “beschadigd” worden. Bv Amarok aankruisen levert een hele hoop “dependencies” op die mee ge¨installeerd worden. Daarna startte ik de Linutop terug op en kreeg een “Xubuntu” systeem met een foutmelding op de login; en mijn scherm werd niet meer juist herkend waardoor het daaropvolgende login scherm niet paste.

Zie elders voor het herstellen van een systeem (bv originele key insteken en download naar 2e key).

11/3/2008

linutop: geen backup?

Filed under: Hardware — wig @ 12:21 am

In een vorig artikel beschreef ik hoe een backup te maken van de linutop usb-stick die het systeem+software bevat. Maar het kan ook mis gaan; misschien heb je de oorspronkelijke usb-stick te veel gewijzigd, of is er een “hardware” probleem met de usb-stick. Door onbetrouwbare en niet-werkende backups, gemaakt vanop de systeem-usb-stick, kwam ik tot een alternatieve procedure.

Nieuwe “Systeem usb-stick” maken

Met weinig moeite kan je een nieuwe systeem-usb-stick maken. De procedure (die hier beschreven wordt), toont hoe je een eenvoudig programmaatje (newkey.sh) kan downloaden, dat zorgt voor een nieuwe usb-stick, gemaakt met het model van de website van linutop zelf. “newkey.sh” zorgt eigenlijk voor het starten van het hele proces; eerst wordt het echte programma gedownload, lusm-web , dat de gegevens voor de nieuwe usb-stick van een server op het internet afhaalt, en naar de nieuwe usb-stick overbrengt.
Als er een onderbreking is van de webverbinding, kan het proces terug opgestart worden met dat programma.

lusm-web moet draaien als root, dus starten met sudo lusm-web

Log: (more…)

3/3/2008

SSH via Treo

Filed under: Hardware — pinguim @ 1:00 am

Voor apparaten als Treo 650, 680, en Palm Centro die een volledig toetsenbord hebben is de verleiding groot om ermee in te loggen op je Linux servers. Daarvoor heb je een ssh nodig, en die bestaat; op de Deense Mochasoft site vind je een telnet/ssh client (rechtreekse download link naar de applicatie is prc):

Mocha Telnet for Palm OS 4.2 5.0 (*) ptelnet4.zip telnet.prc 46k ssh-2 support

Eventueel downloaden op een pc en overzetten met sync software of de SD card.

Je kan de software uittesten en je wordt met een boodschap er telkens bij het starten van het programma en bij het verbinden met een server aan herinnerd dat het de bedoeling is er 25 dollar voor te betalen.

Je kan een aantal hosts opgeven, er zijn keycombinations voorgedefinieerd (helaas ontbreekt de tab daar, wat juist heel makkelijk zou zijn voor key-completion bij het ingeven van command line commando’s *), je kan macro’s maken, enz.

* Tab kan toch: neem ESC op de snelkeys onderaan het scherm, dan menu/Edit/keyboard **, daar het tab symbool, en de done knop. Dikwijls is dat toch nog sneller dan typen, je kan ook underscores nemen daar, en misschien kan je er wel een macro voor maken.

** wat ook weer sneller kan met menu-k

28/2/2008

linutop backup

Filed under: Hardware — wig @ 11:50 am

ProjectcomputertjeEen backup maken van de usb-stick met het systeem leek me een van de eerste opdrachten. Een bijgevoegd readme.txt bestand vertelt dat je daarvoor volgende commando’s hebt:

  • sudo lusm waarmee je een nieuwe systeem-usb-stick maakt.
  • sudo lusm-backup waarmee je een kopie maakt van het systeem zoals het ondertussen is.

Als een usb-stick (1 Gb in mijn geval) aanwezig is krijg je:

Linutop tools - lusm
lusm stands for Linutop USB Stick Maker
It will regenerate a fresh USB key based
on the one you’re using.

You are about to erase the contents of your USB stick.
Please type “yes” if you really want to continue:

Als geen extra usb-stick aanwezig is, wordt erom gevraagd:

No USB stick found. Please plug it in and restart the script.

Na “yes” :

1+0 records in
1+0 records out
512 bytes (512 B) copied, 0.131575 seconds, 3.9 kB/s
Removing the existing partitions (if any) on /dev/sdb…
Creating the partition(s) on /dev/sdb…
umount: /tmp/usb//dev/sdb: not mounted
Copying the system on the /dev/sdb USB stick…
Making the /dev/sdb USB stick bootable…
system on /dev/sdb is ready, now checking md5sums…
md5sum: /cdrom/photo/linutop_cafe1680×1050.jpg: No such file or directory
md5sum: /tmp/usb//dev/sdb/photo/linutop_cafe1680×1050.jpg: No such file or directory
The md5sums of the copied files have been verified
and match those of your current system.
Your new system is ready.

… heb je een kopie van je systeem. Een test-boot is aangewezen; normaal word je verwelkomd door het configuratiescherm, waar je bv taal en toetsenbord kan instellen.

Heb je dingen veranderd aan de software, en wil je - zonder backup - het toestel terug in zijn begintoestand brengen, kan dat door te starten met de “Esc” toets ingedrukt. Dan tik je “restore” en … weg zijn je instellingen en je documenten.

linutop uitgepakt

Filed under: Hardware — wig @ 12:55 am

ProjectcomputertjeLinutop = klein computertje in een aluminium behuizing (4usb, 1 netw, 1 mic in, 1 headph out, 1 vga, 1 power in), geleverd met een adapter en verder enkel een usb-stick van 1 Gigabyte. De verpakking is helemaal van gevouwen karton, en bevat geen kunststof of polywitteschuimkorrelvormen.Systeem start vrij snel op van de usb-key, waarbij die rood oplicht. Als gelijktijdig een andere 1 Gb usb-key aanwezig is start het systeem niet op (blijkbaar werden de keys verward); evenmin als er geen usb-stick aanwezig is, dan krijg je dus een bios-informatie-scherm.
De usb-stick (”Silicon Power” staat erop) is onderverdeeld in 600 Mb + 427 Mb; eerste partitie bevat het systeem, tweede is vrij voor documenten.

Linutop systeem 1.2 draait op Xfce 4 Desktop Environment version 4.4.1 (Xfce 4.4).

Ctrl-Alt-F1 brengt me naar een zwart scherm met “Loading, please wait …” (wilde de standaard command prompt melding zien), maar duurt me te lang dus ik schakel terug naar het grafisch scherm met Alt-F7. Alt F2, F3, .. geven een knipperende commandprompt, geen login.
Door de beperkte verwerkingscapaciteit en geheugen (256 Mb) is hier geen OpenOffice.org te verwachten; geen rekenblad dus, evenmin Gimp. Je krijgt wel AbiWord, die boeiende dingen kan als tekst bewaren in het formaat van een Palm handheld computer (pdb). Verder Firefox met Flash, VLC mediaplayer voor geluid en beeld, pdf, fotoviewer, Gaim, enz.
Muziek spelen van een externe harde schijf werkt perfect*; ingeplugd wordt de usb-schijf zichtbaar in de filemanager ( Thunar 0.8), en er kan vanuit VLC player gekozen worden voor bestanden op die schijf. In de playlist kan je ook streaming toevoegen (url plakken in de playlist, via menu), en die wordt gewoon als item in de playlist behandeld, zodat je bv de laatste nieuwsuitzending tussen je oggs in de playlist kan opnemen.

In het system menu zit ook Synaptic packet manager, waarmee je software kan bij-installeren. De configuratiehulp stelt voor om de linutop te starten met filmpjes /foto’s /pdf’s /geluid uit een “startmap”. Als verschillende programma’s gestart worden, wordt het gebruik merkbaar traag; doel van dit apparaat is specialisatie op een bepaalde toepassing, zelfbouw/inbouw enz.

* Update: Perfect blijkt niet helemaal correct.  Als je een aantal nummers na elkaar speelt, bv omdat je ze in de playlist hebt staan, krijg je af en toe een hapering, een kleine drop-out.  Die is storend genoeg om het apparaat niet in te zetten als permanente audio-player, noch thuis, noch in bv een horeca omgeving.  Wat erg spijtig is gezien de eigenschappen van het apparaat.  Het is me niet duidelijk wat de beperking van de drop-outs veroorzaakt.

6/9/2006

ATi en OSS

Filed under: General, Hardware — wig @ 3:55 pm

Hoe vriendelijk is mijn hardware vraag ik me soms af, als ik weer eens een niet-merk systeem bestel omdat ze geen keuze hebben aan voorgeinstalleerde Linux-(desktop) computers. En kunnen hardware fabrikanten niet een beetje Linux-vriendelijker denken, doen en zijn. Als er geen open-source driver is voor het apparaat, betekent dat nog niet dat het onbruikbaar is met Linux. Soms is er een tussenoplossing, zoals “proprietary drivers”: door de fabrikant ter beschikking gesteld tegen andere voorwaarden dan de GPL.

Verschillende Linux distributies hebben problemen met mijn nieuw systeem, meer bepaald de grafische kaart. Ik probeerde o.a. Knoppix, KUbuntu, Fedora Core 5, Suse 10 en 10.1.

Grafische kaart: ATi Radeon XPRESS 200 5A61 (PCIE)
Phoenix AwardBIOS GC11010N.86A.0311
Processor Intel P4 3.2 GHz

Meestal is het effect een zwart scherm, reeds in het begin van de installatie. Ik beschrijf verder het verloop met:

Suse 10.1 DVD (OSS-edition)

Dus bij het begin van de installatie:

F3 Boot Options,
F3 1280×1024 verzet naar 1024×768 of 800×600
(geprobeerd met aantal verschillende parameters),
Installation.
(…)

Het scherm wordt herkend als 17 inch met de verhouding 5:4 en resolutie 1280 x 1024 (de resolutie die bij het starten van de installatie foutging). Een test is hier mogelijk. Die geeft een mooi sneeuwlandschap en ik vraag me af hoe ik hier uitgeraak (dat stond voordien waarschijnlijk op het scherm). Maar na verloop van tijd kom ik mooi terug in het configuratiescherm. daar zet ik de resolutie lager. Er is nog 1152×864 (met 24 bit) maar gaat ook de mist in, 1024×768, 1024×600 en 800×600 gaat zelfs niet. (misschien ligt het aan de 24 bits kleuren?) Of is er toch een ATI driver nodig …
65.000 (16 bit) kleuren brengt geen verbetering (evenmin 15 bit) Na de 8 bit is zelfs mijn tekstscherm naar de knoppen). De schermratio wijzigen? Grootte? Niets werkt.

Zoals te verwachten was, is na de installatie het scherm onleesbaar.

De /etc/X11/xorg.conf file bevat:

Section “Device”
BoardName “Radeon XPRESS 200 5A61 (PCIE)”
BusID “1:5:0″
Driver “radeon”
Identifier “Device[0]”
VendorName “ATI”
EndSection

Ik volg nu de weg:
- eerst volledig installeren
- software: erbij opletten dat je mee installeert:
* gcc
* make, automake
* kernel-source

Als je GCC compiler en tools installeert heb je waarschijnlijk alles wat je nodig hebt.
De kernel source zit onder

Package Groups / Development / Sources

Ik controleer met search ook of “mc”, de midnight commander, wel aanstaat; die wil ik er altijd bij al is het maar om zijn “mcedit”.

Na de instelling van de server kies ik voor “update now”, en selecteer alles.
Dat duurde maar een paar minuten eigenaardig genoeg - het lijkt of yast stopt na de eigen update.
Bij de melding van de kernel update (niet bij nieuwe installatie) op ok klikken geeft daarna geen mogelijkheid meer om die af te zetten. De rest van de online update downloads begint en duurt iets langer (drie kwartier hier).
Daarna herstarten …

In de Release notes wordt gezegd dat ZENworks updater de vroegere YOU vervangt. Zie ook “rug” en “rwalter”. Er is ook melding van de ATI radeon en de radeonold drivers. Ze zeggen hier “sax2 -m 0=radeonold” om de configuratie te veranderen.

Dan komt “hardware configuration” met de onvermijdelijke “Graphics Cards”. Helaas hebben de updates niet geholpen: test configuration geeft nog altijd gekleurde sneeuw, ook de lagere schermresoluties.

En dan plan ik de aanwijzingen te volgen zoals gevonden op web (zie links) voor de installatie van de ATI drivers.

Ik volg de instructies op :
http://www.linux-club.de/ftopic62114.html
Ik heb eerst de drivers gedownload via een browser op een andere computer, maar dat gaat ook via “wget” vanop het toestel zelf, ingelogd op de “command prompt” als de aangemaakte user.

wget http://download.opensuse.org/distribution/SL-10.1/inst-source/suse/i586/compat-expat1-1.95.8-6.i586.rpm
wget –no-check-certificate https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-8.25.18-x86.run

Je krijgt een nieuw login scherm met ctrl-alt-F2 bv. Voor de https link heb ik dan wel als parameter meegeven “–no-check-certificate”, anders krijg je een melding.

Wijzig de rechten met chmod +x om “ati-driver-installer-8.25.18-x86.run” uitvoerbaar te maken. Het is een programma dat de installatie voor zijn rekening gaat nemen.
Na het uitvoeren van de “run” file :

rpm has been successfully generated

Na het uitvoeren van aticonfig –initial om de ATi driver in gebruik te nemen:

Uninitialised file found, configuring
generate load “dri” module
Using /etc/X11/xorg.conf
Saved back-up to /etc/X11/xorg.conf.original-0

Dan ga ik met Alt-F7 naar het “grafische sessie” waar het gekleurde-sneeuw scherm staat.
Met Ctrl-Alt-BS herstart de X server, en ik krijg een mooi blauw login scherm!

Daarna maak ik een backup op CD van de drivers.

auteur wig

29/5/2006

Een thermische bron?

Filed under: General, Hardware — wig @ 9:17 am

Een computer waarvan gerapporteerd werd dat hij niet meer werkte, toonde bij het opstarten volgend bericht
(wat ik op zich best een originele - bijna grappige - melding vond) :

The CPU was previously shutdown due to a thermal event (overheating).
Service the unit right away to resolve this.
press F4 to Resume to run Setup
press F12 if you want to boot from the network

Op het eerste zicht leek de computer niet beschadigd, de ventilatoren werkten, en waren niet afgesloten. (alhoewel ik natuurlijk niet weet wat de omstandigheden waren op het moment van het oververhitten).

Het bleek een melding van het bios te zijn. Door bij het starten in het bios-menu te gaan kan de bios foutmeldingen-log leeggemaakt worden, waardoor de melding niet meer getoond wordt, en de computer normaal opstart.

14/12/2005

Registratie pc gecrasht

Filed under: noxqs installatie, noxqs gebruik, Hardware — wig @ 4:44 pm

Door een stroomuitval is een pc die als registratie toestel diende gecrasht. De harde schijf lijkt beschadigd. Makkelijkst is de InNoxqs terug te laten lopen; de installatie cd die de harde schijf formatteert en een nieuwe installatie doet over het netwerk.

Een knoppix CD bevestigt mij eerst de goede werking van het toestel. Die maakte me ook duidelijk dat ik de boot-volgorde moest verzetten in het bios.

Daarna ben ik klaar om een nieuwe installatie te doen; de stappen van de installatie verlopen vlot:
- welkom scherm van aangepaste Red Hat 9.
- “running anaconda”
- “formatting / file system”
- installatie: “package installation … ”
- “Complete” enz, einde deze package installation, waarna gestart wordt “ok” van de harde schijf (CD verwijderen)
- starting …
- start op in een scherm met een browser, klaar om in te loggen.
- het ip adres kan toegewezen zijn door dhcp.

Voor het maken van een vast ip-adres bestaat een shell script dat “fixip” heet, in de install directory.
Dat veronderstelt in de root directory een file “ip” die het ip-address bevat, bv “192.168.1.167″, als eenvoudige tekst.
Het laten lopen van fixip, levert vanaf de volgende start het juist ingestelde ip adres op.

Het bewijst nu een handige werkwijze te zijn, deze op maat gemaakte Linux installatie-CD. Ik heb op korte tijd 2 defecte toestellen gehad; de andere was een harde schijf die het begeven had. Na vervanging kon ik ook eenvoudig bovenstaande procedure toepassen.

Afhankelijk van de snelheid van de cd drive doe je deze installatie in een half uurtje. Het is zo eenvoudig dat je het telefonisch kan begeleiden als je het laat uitvoeren door een plaatselijke medewerker. En licentieboekhouding komt er niet aan te pas.

20051212

12/7/2005

Draadloze antenne: gevoeliger

Filed under: General, Hardware — wig @ 12:24 pm

Ik heb eindelijk tijd gevonden om een gevoeligere draadloze antenne te testen. Ik schroefde de D-Link DWL-M60AT op een draadloze netwerkkaart van Linksys. De antenne bestaat uit een schoefkoppeling, een draad van 1,5 meter en een voet met daarop een platte vierkante plastic behuizing waarin de antenne zit.

Eerst in de gewone opstelling van de PC: Kde menu, uitvoeren, “kwifimanager” of klik op de link in het menu (Internet/data exchange of Internet/More programs/KWiFiManager of waar het ook staat).
Open File, Connection Statistics. Daar was met de standaard antenne de “Noise / Signal” uitlezing voor signaal 195 . De computer hangt onder een tafel, de antenne is op de ingebouwde netwerkkaart gemonteerd, helemaal vrij in de richting van de Access Point. Ik vergelijk met mijn laptop met ingebouwde antenne op de tafel: 197 tot 198.

Nadien met de extra gevoelige antenne: de uitlezing geeft 205 tot 215 aan, naargelang de stand van de antenne. Volgens de documentatie zou de antenne richtingsgevoelig zijn en een gebied van 80° bestrijken (hor. en vert.).

Om goed te zijn zou ik nu moeten vergelijken met een gewone verlengdraad voor de bestaande antenne.

22/6/2005

Vervangantenne voor draadloos netwerkkaart

Filed under: Hardware — wig @ 5:25 pm

Linksys heeft High Gain Antenna in aanbod die beter zijn dan wat ze oorspronkelijk monteren.
Op Wireless Gumph is zelfs heel wat zelfbouw te vinden en foto’s van uit elkaar gehaalde Access Points.
De (Linux) code die ze bij Linksys gebruiken moeten ze volgens de GPL zelf publiceren.

Wat antennes betreft zijn er modellen voor buiten, binnen, laptops, access points, enz.

Bij de eigenschappen worden het aantal dBi, de richting-gevoeligheid, en de kabellengte als eigenschappen vermeld.
Vb voor desktop gebruik vind ik van 4 - 12 dBi, voor de “access points” zie ik 9, 12, 14 dBi. Er zijn 80 ° en omni-directionele antennes.

De Linksys High Performance Antenna HD21079 lijkt nogal veel op de D-Link DWL-M60AT die in de winkel zo’n 60 euro kost maar zeker goedkoper te vinden moet zijn. De schroefdraad aansluiting past in ieder geval perfect op de Linksys kaart.

20/6/2005

Antenne-nood

Filed under: Hardware — wig @ 3:00 pm

Over het algemeen werken de terminals goed, en lijkt het systeem van 2 Wireless Access Points genoeg garantie te bieden voor online blijven.

Toch beginnen na verloop van tijd zich soms problemen voor te doen, die erop neerkomen dat een terminal de connectie verliest; in de browser zie je dat gewacht wordt op de server. Na een tijd herstelt de verbinding zich terug.

Nader onderzoek leert dat er niet gecoördineerde wijzigingen in de opstelling gebeurd zijn. Aangezien een produktieomgeving heel wat metalen kasten en machines bevat, ontstaat soms een afscherming van de antenne. Die antenne zit vast op de achterkant van de pc, en die staat onderin een rekje van de terminal tafel.
- Kan er met behoud van die opstelling toch geen betere ontvangst bekomen worden?
- Zijn er andere types antennes aan te sluiten op een netwerkkaart?
- Kan je de antenne hoger zetten, door de verbinding met de computer te verlengen?
- is de antenne-aansluiting trouwens een standaard? (grootte, schroefdraad, … ?)

21/2/2005

Wireless netwerk in productiehal?

Filed under: General, Hardware — wig @ 5:31 pm

Om overal terminals te zetten moet heel wat netwerkkabel bijgetrokken worden, en net daar waar het meestal problemen geeft: de productiehal. Verplaatsingen van grondstoffen, bewegingen van goederen, herstellingen en installatie van machines vormen een bedreiging voor de broze netwerkkabel. En na zorgvuldige planning en aanleg van de bekabeling gebeurt meestal een wijzigingen in de opstelling van de productielijnen, en moet het netwerk heraangelegd worden.

De vroegere coax-kabel had het voordeel dat er maar 1 lijn moest aangelegd worden, waar je onderweg van kon “aftappen” waar je verbinding nodig had, maar anderzijds was een breuk op 1 plaats ook het einde van het verkeer op het hele netwerk. De UTP bekabeling zorgt daarentegen voor een tros draden die over lange afstand samenblijft, om dan langzaam te verdunnen telkens een draad ter bestemming is. Een breuk in een van de draden heeft slechts inpact op 1 station, maar blijft in het kluwen moeilijk op te sporen, en vervanging is terug het hele traject afleggen.

Wireless heeft een wisselende kwaliteit. Een proef om die ontvangst te testen werd opgezet: een Wireless Access Point werd op een hoogte van 4 meter opgesteld op de korte zijde van een rechthoekige productiehal, vlak bij de hoek, achter glas. Met een laptop, die vanwege de kleine antenne een beperkte ontvangst heeft, werd de kwaliteit van het signaal gemeten met KWiFiManager. Dit KDE programma geeft de verbindingssnelheid (connection speed) weer op een schaal van 0 tot 11 (of andere relevante waarden) in MBit/s, alsook de naam van het netwerk, het adres van het toegangspunt (Access Point), het eigen IP adres, en het gebruikte kanaal (Frequency). Ook de signaalsterkte wordt aangegeven met een grafiekje.

Resultaat van de test: in open ruimte was alles goed, achter een machine wordt de kwaliteit veel minder, om als je dicht bij de grond komt tot onwerkbare waarden of uitval te leiden. Achter een wand (binnenmuur bestaande uit soort metalen sandwichpanelen) is de kwaliteit ook te laag, maar als je terug in de buurt van een raam in de wand komt is het aanvaardbaar. In afstand merk je ook een duidelijk terugval tussen zo’n 50 tot 70 meter. Dan achter een hoekje gaan doet het signaal verdwijnen. Later hebben we een test gedaan met een pc met een netwerkkaart die een opschroefbare antenne heeft. Hier waren de resultaten gelijklopend, maar zoals te verwachten iets beter in de kritieke punten. Voor het geplande project was het resultaat bevredigend, met als reserveoptie dat op echte probleempunten eventueel toch een uitzonderelijke kabel moet voorzien worden, of gebruik gemaakt kan worden van de weinige bestaande bekabeling.

Om met het invoeren van een WAP geen te zwak punt in te lassen, besluiten we een tweede WAP te installeren aan de overzijde van de hal. Daardoor is de dekking beter, en ligt bij het falen van 1 punt niet het hele netwerk stil. De Access Points worden aangebracht op 4 meter hoogte, de hal zelf is 6,5 meter maar het bovenste stuk wordt gebruikt voor allerlei buizen en leidingen. Er wordt stroom voorzien, en netwerk door een utp kabel.

14/2/2005

Moeilijk: computers kopen

Filed under: General, Hardware — wig @ 12:04 pm

Ik wist niet dat het zo moeilijk was een computer te kopen, in dit geval dus 10 computers als gebruikers terminal voor het noxqs programma. Het gegeven is eenvoudig: ik wil 10 standaard pc’s kopen, zonder operating system (OS) aangezien we ze zelf installeren met een aangepaste Linux versie. Op de websites van Dell: geen pc met linux of zonder OS. Hp/compaq: geen pc te vinden zonder OS of met Linux. IBM: evenmin.

Ik zeg niet dat er geen zijn. Ik heb ooit al eens een server gevonden op zo’n site, die zonder OS geleverd werd. Maar een pc? Ofwel zit het zo ver weg in de site, ofwel is hij er niet, maar het komt op hetzelfde neer: de merken jagen hun klanten weg. Als kmo-klant zou ik nochtans in eerste instantie voor een merk-pc opteren. Wat is er de oorzaak van dat leveranciers de keuze van hun klant inperken?

Ik heb dan 10 pc’s besteld, zonder OS, gebouwd door een leverancier. Ik heb nu standaard toestellen voor een goede prijs, en behalve de garantietermijn zie ik geen relevante verschillen. Het samenstellen van de systemen duurt iets langer omdat je zelf moet kijken welke muis, toetsenbord, en scherm je koopt.

Powered by WordPress