noxqs.org's

FROG
FRee-open-source project-lOG

13/8/2007

Fout herstellen - mind the gap

Filed under: General, noxqs gebruik — wig @ 3:29 pm

Na de ingebruikname van het nieuwe systeem worden we geconfronteerd met een onverwacht probleem.   Er moet in het nieuwe een fout rechtgezet worden die veroorzaakt is door onjuiste ingave.   Aangezien de meeste bewerkingen kunnen “teruggedraaid” worden (al is het door manueel de omgekeerde keten van handelingen uit te voeren zoals verwijderen uit factuur - verwijderen uit levering - verwijderen uit of corrigeren in order) lijkt het op het eerste zicht vrij eenvoudig.  Tot onderzoek leert dat de fout niet in het huidige / nieuwe systeem gemaakt is , moet dat een fout hersteld moet worden die ontstaan is / gemaakt werd in het oude systeem.

Zelfs als je ervoor zorgt dat alle foute ingaves kunnen rechtgezet worden, ben je nog niet op alles voorzien.

14/12/2005

Registratie pc gecrasht

Filed under: noxqs installatie, noxqs gebruik, Hardware — wig @ 4:44 pm

Door een stroomuitval is een pc die als registratie toestel diende gecrasht. De harde schijf lijkt beschadigd. Makkelijkst is de InNoxqs terug te laten lopen; de installatie cd die de harde schijf formatteert en een nieuwe installatie doet over het netwerk.

Een knoppix CD bevestigt mij eerst de goede werking van het toestel. Die maakte me ook duidelijk dat ik de boot-volgorde moest verzetten in het bios.

Daarna ben ik klaar om een nieuwe installatie te doen; de stappen van de installatie verlopen vlot:
- welkom scherm van aangepaste Red Hat 9.
- “running anaconda”
- “formatting / file system”
- installatie: “package installation … ”
- “Complete” enz, einde deze package installation, waarna gestart wordt “ok” van de harde schijf (CD verwijderen)
- starting …
- start op in een scherm met een browser, klaar om in te loggen.
- het ip adres kan toegewezen zijn door dhcp.

Voor het maken van een vast ip-adres bestaat een shell script dat “fixip” heet, in de install directory.
Dat veronderstelt in de root directory een file “ip” die het ip-address bevat, bv “192.168.1.167″, als eenvoudige tekst.
Het laten lopen van fixip, levert vanaf de volgende start het juist ingestelde ip adres op.

Het bewijst nu een handige werkwijze te zijn, deze op maat gemaakte Linux installatie-CD. Ik heb op korte tijd 2 defecte toestellen gehad; de andere was een harde schijf die het begeven had. Na vervanging kon ik ook eenvoudig bovenstaande procedure toepassen.

Afhankelijk van de snelheid van de cd drive doe je deze installatie in een half uurtje. Het is zo eenvoudig dat je het telefonisch kan begeleiden als je het laat uitvoeren door een plaatselijke medewerker. En licentieboekhouding komt er niet aan te pas.

20051212

17/10/2005

Noxqs draait bij mij op ….

Filed under: noxqs installatie, noxqs gebruik, noxqs ontwikkeling — wig @ 1:15 pm

Ik heb eens nagekeken op welke systemen ik een noxqs heb draaien, omdat ik me afvroeg of er veel verschillende distributies tussen waren. Het resultaat is:
- Red Hat 9 “shrike” (kernel 2.4.20-31.9) - Apache 2.0 - PHP 4.2.2 - MySQL 3.23.58
- Red Hat 9 “shrike” (kernel 2.4.20-31.9smp) - Apache 2.0 - PHP 4.2.2 - MySQL 3.23.58
- Suse 9.0 (kernel 2.4.21-199 default) - Apache - PHP - MySQL
- Suse 8.1 (kernel 2.4.19-4GB) - Apache 1.3.26 - PHP 4.2.2 - MySQL 3.23.52 Ver 11.18

Het zijn produktie, ontwikkel en testmachines. Tussendoor is het ook nog wel op andere machines geïnstalleerd geweest, maar daar heb ik geen gegevens meer van.

- Het zou ook draaien op een Fedora Core 2.6.12, Apache/2.0.54 (Fedora), PHP Version 5.0.4, MySQL 4.1.12, maar ik heb geen documentatie of er aanpassingen nodig waren.

7/2/2005

Noxqs in de praktijk: planning

Filed under: General, noxqs gebruik, noxqs ontwikkeling — wig @ 6:56 pm

We zijn op het punt dat het eerste deel van het programma af is: de tijdregistratie. Het zal nu in gebruik genomen gaan worden in een bedrijfsomgeving, opzet: een 30-tal werknemers registreren hun uren. De gegevens worden gebruikt voor zowel loonsadministratie als opvolging van werkuren op orders.

We voorzien een 10-tal registratiepunten in een productiehal: daarvoor worden standaard pc’s gepland. Een 10-tal bedienden op verschillende afdelingen registreren op hetzelfde systeem, maar gebruiken daarvoor hun eigen bestaande pc. Daar zijn Mac’s bij, enkele Windows-pc’s en enkele Linux-gebruikers. De pc’s in de productieomgeving hebben dus in principe alleen een browser nodig, en moeten verder zo stabiel mogelijk zijn, makkelijk te bereiken - ook vanop afstand, makkelijk uitwisselbaar - dus snel te vervangen indien nodig, enz.

Voor de installatie in de productiehal duikt onmiddellijk een probleem op: er wordt binnenkort een verandering gepland in de productielijnen, en het is op dit moment onmogelijk te voorspellen hoe de indeling wordt, en dus waar de netwerkkabels moeten komen. Het alternatief voor kabels is draadloos netwerk, en er moet dus onderzocht worden of de ontvangstkwaliteit van draadloos netwerk goed genoeg is over een afstand van ong. 80 meter en tussen electrische installaties, motoren, enz.
We hebben dus een “netwerkzender” nodig (wireless access point - WAP), de pc’s draadloze netwerkkaarten.

De LAMP applicatie die noxqs is gaat draaien op een eenvoudige pc-server. Om gemakkelijk een testversie te kunnen onderhouden, en eventueel een reservetoestel te laten dubbel meedraaien kiezen we onmiddellijk voor de licentie-boekhouding-vrije manier: volledig met vrije software werken. Er wordt een server aangekocht. Daarop komt Linux, Apache, PHP, MySQL en de Noxqs applicatie. De server moet een naam krijgen binnen het netwerk, er moet een backup voorzien worden.

Vragen genoeg dus:
- welke pc’s, welk computerplatform gebruiken, welke schermen, welke toetsenborden, …
- hoe een installatie van 10 computers vlot laten verlopen,
- welke server, is 1 server genoeg, welke backupapparatuur
- hoe reageert draadloos netwerk in een productiehal,
- hoe voldoende backup voorzien voor de hele functionaliteit: servers, gebruikers, netwerk
- welke probleemscenario’s zijn er en hoe snel moeten ze verholpen kunnen worden?
- …
Ongetwijfeld zullen er nog extra vragen opduiken eens we bezig zijn.

Powered by WordPress